Rdom 2

Lužianky, okres Nitra, SR

Spoluautor: Ing. arch. Jakub Kypus, záhradný architekt: Ing. Andrea Prievalská

Koncept a celkový výraz rodinného domu v mestskej časti Nitra – Lužianky vychádza z odstránení  klasických bariér a hraníc, čo vyústilo skôr do nenápadnej symbiotickej architektúry. Požiadavkou klienta bola trváca, moderná stavba, ktorá by bola šetrná voči okolitej krajine. Svahovitý pozemok sa nachádza pri golfovom areáli na konci slepej ulice. Členitá jednopodlažná hmota domu s plochou strechou sa jemne zarezáva do svahu spolu s prístreškom pre autá. Severný a východný pohľad pôsobia kompaktne a jednoducho s jasne čitateľným nástupom hmoty domu. Hlavný vstup je zo severnej strany z krytého gánku, ktorý plynule nadväzuje na prístrešok pre dva automobily a menší sklad. Spolu s krytou terasou na južnej strane vytvára prechod medzi interiérom a exteriérom. Prekrytie chráni zo severu pred poveternostnými vplyvmi a z juhu pred prehrievaním hlavnej časti domu.

Dispozične pozostáva hlavná časť z otvoreného priestoru, ktorý tvorí vstupný priestor, obývačka, jedáleň, kuchyňa a pracovný kút. Tento priestor poskytuje priamy kontakt so záhradou a umožňuje jej plnohodnotné využívanie. Hmota so spoločenskou časťou je mierne vyššia ako ostatné časti domu. Z južnej a západnej strany je hmota domu členitejšia a ustupuje v závislosti od geometrie pozemku. Západnú orientáciu majú hlavne detské izby, spálňa a jedáleň. Táto fasáda je nižšia a mierne zakopaná do svahu s oknami posadenými na terén. Nočnú a dennú časť prepája chodba, na ktorú je naviazaná aj hlavná kúpeľňa, technické priestory a knižnica. Na severných fasádach sa nachádzajú kúpeľne presvetlené pomocou svetlíkov.

Monochromatické materiálové riešenie zvýrazňuje rovné línie, rytmus a gradáciu architektúry. Drevo, hrubozrnná a jemná omietka sú ladené do biela. Drsné a hladké plochy sa striedajú, aby pomohli vyniknúť tvarom stavby. Monochromatickosť kontrastne dopĺňa interiér stavby, v ktorom sa objavuje základný stavebný materiál drevo vo forme CLT panelov. Ekologický koncept dopĺňajú fotovoltaické panely, retenčná nádrž na zachytávanie dažďovej vody a zelená strecha. Rastlinstvo na streche zabezpečuje tepelnú stabilitu stavby hlavne v letnom období, kedy zavlažovanie, ako aj samotná výška tráv a trvaliek pomáha znižovať povrchovú teplotu strechy. V kombinácií s akumulačnou základovou doskou, screenovým tienením a rekuperáciou so zemným výmenníkom zabezpečujú pasívnu stabilitu stavby. Stavba je tak šetrná k životnému prostrediu a zároveň poskytuje zdravé bývanie pre svojich užívateľov.

Uverejnenie projektu na architektonickom portáli www.architizer.com
Uverejnenie projektu na architektonickom portáli www.archinfo.sk
Uverejnenie projektu na architektonickom portáli www.archiweb.cz

Autor fotografií: Tomáš Manina