byt Hollého ulica

Staré Mesto, Baratislava, okres Bratislava, SR

Spoluautor: Ing. arch. Natália Michalová

Rekonštrukcia bytu v tehlovom dome na ulici Hollého, Bratislava, mestská časť Staré Mesto. Koncepcia bytu vychádza z dispozície zmeny 2-izbového bytu na 3-izbový s optimálnymi podmienkami pre každú obytnú miestnosť. Byt je navrhnutý pre mladého jednotlivca, ktorý chce zdieľať bývanie s nájomníkom. Poskytuje dve rovnocenné izby. V projekte sme upravili pôvodnú polohu kúpeľne a zväčšili jej priestor na úkor izby. Dispozičná zmena vyvolala zásah do nosnej konštrukcie, pričom sa mierne navýšila podlažná plochu bytu. Vstup do kúpeľne sa navrhol, čo najmenej viditeľný. Existujúca nosná stena sa zvýrazňuje obkladom, ktorý je smerodajný pre celý byt: obývacia izba, predsieň a kúpeľňa. Funkčne sa byt rozdeľuje na nočnú a dennú časť. Denná časť pozostáva z navrhovanej časti kuchyne s jedálňou a obývacou izbou. V časti kuchynského pultu je použité zrkadlo, ktoré opticky zväčšuje miestnosť, formuje priestor a vytvára zaujímavé momenty odrazov v interiéri. Prvky mobiliáru sú z veľkej časti navrhnuté na mieru, doplnené o dizajnové solitéry. Pre dosiahnutie optimálnych tepelno-technických podmienok v interiéri sme navrhli rekuperáciu s klimatizačnou jednotkou.