Robotnícka 8

Bratislava - Nové Mesto, okres Bratislava III, SR

Prestavba interiéru pôvodného pohostinstva na architektonický ateliér vyplynula z potreby vlastného kreatívneho priestoru a zvýšenia komfortu pracovného prostredia nášho ateliéru. Priestor pre kreatívnu prácu by mal reagovať a podporiť aj tie najodvážnejšie nápady ako aj kreativitu jednotlivca. Každý nápad je z počiatku nedosiahnuteľný ale jeho formovaním dosahujeme vytúžený cieľ.

Priestor nás oslovil svojou otvorenosťou do ulice a svojou polohou v širšom centre mesta. Pretavenie hlavných myšlienok našej tvorby do jedného interiéru bola pre nás výzva. Otvorenosť, vzdušnosť a možnosť rýchleho reagovania na naše potreby sú tie hlavné determinanty prestavby. V rámci podlažnej plochy 76 m2 sa nachádza všetko pre naše aktuálne potreby s možnosťou rozvoja na maximálne dvojnásobnú kapacitu. Funkčne aj vizuálne je priestor oddelený na pracovnú časť, veľký stôl pre 4-6 architektov, malú zasadačku s možnosťou optického delenia závesom a finalizačnú časť (tlačiareň, ploter, rezačka a pod.). Kuchynka sa cez zalamovacie dvere otvára do priestoru, WC a malý sklad sú oddelené uzamykateľnými dverami.

Pri búracích prácach sa po odstránení podhľadu odhalil prefabrikovaný železobetónový strop s množstvom technických inštalácii. Počas prestavby sa nám podarilo týchto inštalácii zbaviť z dôvodu nefunkčnosti a nepotrebnosti a povrch otryskovať. Takto sa nám podarilo pôvodnú konštrukciu povýšiť na pohľadový betón s jemnou štruktúrou.

Železobetónový strop dnes obsahuje len priznané elektroinštalačné rozvody. Deliaca stena pre nutné hygienické zázemie a sklad je ľahká montovaná konštrukcia z preglejkových nosníkov s akustikou výplňou. Nosná konštrukcia deliacej steny sa priznala v detailoch, kde sa objavuje jej typický naskladaný rez. Pre dosiahnutie maximálnej prirodzenej svetelnej pohody v parteri úzkej ulice sme do deliacej konštrukcie implementovali nadsvetlík z číreho skla v celej jej dĺžke. Akustickú pohodu podporuje celoplošný koberec, záves a akustická zástena nad kvetináčom v kuchynke.

Pre adekvátny pocit svetelnej pohody a otvorenosti sa v priestore ateliéru uplatnili odrazivé materiály ako hliníkový plech so zamatovým odleskom/odrazom, transparentné priesvitné a priehľadné materiály ako sklo a plexisklo. Pre dotvorenie harmonického celku sa použili MDF dosky v prirodzenej farbe a s červeným plnofarebným tónom a nadčasová biela farba. Detaily a spracovanie jednotlivých povrchov má v návštevníkovi vyvolať pocit harmonickej nedokončenosti. Týmto sa stiera pocit neosobnej dokonalosti.

Ateliér vďaka svojej otvorenosti a prehľadnosti láka pohľady okoloidúcich a prispieva k oživeniu parteru na Robotníckej ulici. Zároveň svojimi presklenými plochami bez polepov bojuje s vizuálnym smogom.

Uverejnenie projektu na architektonickom portáli www.archinfo.sk
Uverejnenie projektu na architektonickom portáli www.architizer.com

Autor fotografií: Tomáš Manina